Normal_pexels-polina-tankilevitch-3873209

Een multivitamine zou goed zijn voor het ouder wordende brein. Dat blijkt uit een studie onder ruim vijfduizend Amerikaanse ouderen.

Om te onderzoeken wat het langetermijneffect is van een multivitamine op het cognitieve functioneren op latere leeftijd, startten Amerikaanse wetenschappers een drietal onderzoeken in het kader van de Cocoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS).

Het COSMOS-onderzoek wordt uitgevoerd onder ruim 20.000 Amerikanen van zestig jaar en ouder. Voor de drie subonderzoeken maakten respondenten cognitieve tests die telefonisch, online danwel persoonlijk werden afgenomen.

Significant voordeel

De resultaten van de persoonlijk afgenomen tests lieten zien dat multivitamines in vergelijking met een placebo een enigszins gunstig effect hebben op de globale cognitie. Dit omvat onder andere over het geheugen en oriëntatie in tijd en plaats.

De wetenschappers vonden in dit subonderzoek dat multivitamines een aanzienlijke verbetering opleveren wat betreft het episodisch geheugen van ouderen. Dit is het geheugen dat feiten en gebeurtenissen opslaat.

De suppletie leek echter geen aanzienlijk voordeel op te leveren als het ging om executieve functies, zoals informatie ordenen en structureren.

Toen de wetenschappers de resultaten van deze deelstudie combineerden met die van de twee andere onderzoeken, bleek uit deze meta-analyse dat het gebruik van een multivitamine na twee tot drie jaar zowel duidelijke voordelen oplevert voor het episodisch geheugen als de globale cognitie.

Wat is de conclusie?

De onderzoekers stellen op basis van hun meta-analyse dat dagelijks gebruik van een multivitamine de globale cognitieve veroudering met het equivalent van twee jaar vertraagt.

Het gaat dan om een multivitamine die meer dan twintig essentiële micronutriënten bevat. In zo’n breedspectrum multivitamine zijn de meeste of alle essentiële vitamines en mineralen in lagere concentraties te vinden, zodat de cognitieve gezondheid via verschillende routes wordt ondersteund.

Op basis van hun onderzoek geven de wetenschappers aan dat multivitamines een veilige, toegankelijke en betaalbare aanpak vormen voor het beschermen van de cognitieve gezondheid bij ouderen.

De onderzoekers stellen eveneens dat het van cruciaal belang is om de mechanismen te begrijpen waardoor een multivitamine bescherming kan bieden tegen geheugenverlies en cognitieve achteruitgang. Ook geven ze aan dat voeding de beste bron is van vitamines en mineralen.

De onderzoekers denken dat hun bevindingen de interesse zullen wekken van veel ouderen aangezien ze verwachten dat deze groep geïnteresseerd is in manieren om de gezondheid van hun brein op latere leeftijd te ondersteunen.

Wat betekent dit voor ouderen en zorgverleners?

Voor zorgverleners en ouderen kan de uitkomst van het onderzoek een motivatie zijn om te zorgen voor voeding met zoveel mogelijk verschillende vitamines en mineralen. Dit kan worden bereikt door een gezond eetpatroon dat voornamelijk bestaat uit verse en onbewerkte voedingsmiddelen.

Bij de keuze voor groenten en fruit is het verstandig om zoveel mogelijk verschillende kleuren te kiezen. Donkergroene groenten vormen bijvoorbeeld goede bronnen van vitamine K, terwijl oranje groenten en fruit bekend staan om hun vitamine A-gehalte.

Ook bij andere voedingsmiddelen is het belangrijk om veel te variëren aangezien hiermee een breed scala aan verschillende voedingsstoffen wordt verkregen. Dit gezonde eetpatroon kan eventueel worden aangevuld met een multivitamine die alle belangrijke vitamines en mineralen bevat.

Aangezien multivtitamines in kwaliteit erg van elkaar verschillen, is het voor ouderen en zorgverleners belangrijk om hier kritisch naar te kijken en een goede selectie te maken.

Bronnen

Vyas, C.M. et al, (2024). Effect of multivitamin-mineral supplementation versus placebo on cognitive function: results from the clinic subcohort of the COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS) randomized clinical trial and meta-analysis of 3 cognitive studies with. The American Journal of Clinical Nutrition, S0002-9165(23)66342-7. DOI: 10.1016/j.ajcnut.2023.12.011

Minich, D. M. (2019). A Review of the Science of Colorful, Plant-Based Food and Practical Strategies for “Eating the Rainbow”. Journal of nutrition and metabolism, 2019, 2125070. doi: 10.1155/2019/2125070

Schutten, L. (2024). De beste multivitamine (voor mannen en vrouwen). Geraadpleegd op 13 maart via deze website.