Is wortels eten nu echt goed voor je ogen?

Bijna alle kinderen hebben vroeger wel van hun ouders te horen gekregen dat wortels goed voor hun ogen zijn. Deze bewering is afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog, waarbij de Britten een propagandacampagne lanceerden over hun piloten die veel wortels aten en daardoor zelfs ’s nachts bommenwerpers konden neerschieten. In werkelijkheid ging het om een hoogstaande radar, maar dat wisten de Duitsers niet. Maar zijn wortels nu echt goed voor je ogen? Ja, dankzij bètacaroteen: een natuurlijke kleurstof en stofje dat wordt omgezet in vitamine A. En vitamine A bevordert de gezondheid van de ogen. Dit meldt NPO. 

Dus ja: wortels zijn in bepaalde mate goed voor je ogen, maar ook voor huid, tandvlees en haar. Vitamine A is vooral belangrijk voor het scherpstellen van de ogen in het donker. Wie te lang geen vitamine A binnenkrijgt kan nachtblindheid oplopen. Door dagelijks een middelgrote wortel te eten krijg je genoeg van deze vitamine binnen. Maar wortels zijn niet het enige voedingsmiddel die vitamine A bevatten, dit zit namelijk ook in melkproducten, boter, lever, vis en in de eidooier. Een evenwichtig dieet zorgt er dus al snel voor dat je genoeg hiervan binnenkrijgt.

Wortel lost bijziendheid niet op

Overigens helpt wortel niet bij het oplossen van bijziendheid of verziendheid. Deze aandoeningen worden veroorzaakt door een afwijking aan het oog en zijn dus niet op te lossen door extra gezond te eten. Ook zijn wortels alleen niet heel gebalanceerde maaltijd. Voor een goede algemene gezondheid, inclusief die van de ogen, is het belangrijk om verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten binnen te krijgen.

Wist je trouwens dat je huid oranje kan uitslaan als je wekenlang vijf flinke wortels per dag eet? 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky