Miljoenenverlies ZorgSaam deels door fouten directie

Zorgorganisatie ZorgSaam in Terneuzen dat ouderenzorg, thuiszorg en ziekenhuiszorg levert, heeft in 2023 een verlies van 11 miljoen euro geleden. De hoge personeelskosten zijn hiervoor de belangrijkste reden, maar bestuurslid René Smit laat weten dat er ook fouten zijn gemaakt door de directie: er is onvoldoende discipline getoond. Dit meldt Omroep Zeeland.

De zorginstelling zal dit jaar moeten bezuinigen. Het plan was bijvoorbeeld om het ziekenhuis een upgrade te geven, maar dat zal pas op een later moment gebeuren of er komt een versoberd vernieuwingstraject. Ook is er in de begroting voor dit jaar meer ruimte voor opvang van verzuim door vast personeel en zijn er met de zorgverzekeraar andere afspraken gemaakt. Vorig jaar leverde het ZorgSaam meer zorg dan was ingekocht, waardoor een deel voor eigen rekening was.

Al voorzien

Welke bezuinigingsmaatrelen dan ook genomen worden, de patiënt zal daar bijna niets van merken, zegt Smit. “We hadden al voorzien dat we anders moeten gaan werken. Effectiever en efficiënter worden. Dat hebben we onvoldoende gedaan.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky