'Ernstige griep vergroot kans op hartaanval'

Mensen die een zware griepbesmetting achter de rug hebben, lopen tijdelijk een hoger risico op een hartaanval. Onderzoekers van UMC Utrecht concluderen dat na het bestuderen van de gegevens van 23.405 mensen die tussen 2008 en 2019 een ernstige griepinfectie hebben gehad.

In de eerste week na de griep liepen de onderzochte mensen een zes keer zo hoog risico op een hartaanval. Mogelijk zorgt het griepvirus ervoor dat verkalking van een bloedvat loskomt. Als dat gebeurt, kan de verkalking de kransslagader bij het hart blokkeren. Het hart krijgt dan geen bloed met zuurstof meer.

Zestien keer zo veel kans

Mensen die niet eerder met hartproblemen in een ziekenhuis opgenomen waren, hadden direct na de infectie zelfs zestien keer zo veel kans op een hartaanval als voordat ze griep kregen. Dat komt waarschijnlijk doordat zij nog geen middelen tegen bloedstolling en hoge bloeddruk gebruiken. UMC Utrecht stelt dat deze mensen er misschien baat bij hebben om na de griep een tijdelijke behandeling tegen stolsels te krijgen. Dit kan een hartaanval misschien helpen voorkomen.

Door: ANP