Normal_energy_drank

(Novum) - Kinderartsen willen dat de verkoop van energiedrankjes aan kinderen onder de 13 jaar worden verboden. Zij komen steeds vaker kinderen en jongeren tegen die ziek zijn geworden van de drankjes. Energiedrankjes bevatten veel suiker en cafeïne en vaak nog veel meer stoffen die mogelijk slecht zijn voor kinderen. "Het is troep."

De Wetenschappelijke vereniging van Nederlandse Kinderartsen pleitte zondag voor de leeftijdsgrens in het Zapp Weekjournaal van NOS en NTR. Voorzitter Rolf Pelleboer noemde als voorbeeld een meisje bij wie de lever niet goed werkte tot ze stopte met het drinken van energiedrankjes.

Pelleboer, zelf kinderarts, ziet ook veel kinderen die rusteloos zijn en zelfs hartkloppingen krijgen. "Zo'n drankje doet niet wat het zou moeten doen, namelijk energie geven, maar het maakt wel dat je er gejaagd en prikkelbaar van wordt, dat je gaat stuiteren."

Energiedrankjes zijn al verboden op veel middelbare scholen, maar kinderen mogen ze in de winkel gewoon kopen. Pelleboer roept minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) op het verbod bij wet te regelen. Schippers ziet dat echter niet zitten, mede omdat op het etiket staat dat het drankje niet geschikt is voor kinderen en zwangere vrouwen.

De Nederlandse vereniging frisdranken, waters, sappen verwijst in een reactie ook naar die waarschuwing. "Het is overdreven om het te verbieden", zegt een woordvoerder tegen het programma. "De verantwoordelijkheid ligt vooral bij de ouders. Die moeten die drankjes niet kopen voor hun jonge kinderen."