Normal_boek__lezen__kind__leren_lezen__kinderboek

‘Het lammetje dat een varken is’ is een prentenboek dat de jongste kinderen laat kennismaken met transgenders. Schrijver Pim Lammers wil met het boek het onderwerp transgenderisme toegankelijk maken voor kinderen vanaf drie jaar. Het verhaal gaat over een jonge schaap die zich geen schaap voelt, maar een varken. Dat meldt RTL Nieuws.

“Ik zag dat er nog veel onwetendheid is en dat het voor transgenderjongeren moeilijk is voor hun situatie uit te komen. Ik vond kinderboeken een heel mooie vorm om dit aan te snijden. Ik hoop dat jonge transgenders zich vertegenwoordigd voelen”, zegt Lammers die zich al jaren begeeft in de LHBT-gemeenschap.

Uit recente cijfers van Movisie blijkt dat één op de 250 mensen tussen de 15 en 70 jaar transgender is. Nog niet alle Nederlanders accepteren het transgenderisme. Minder dan 45 procent van de Nederlanders staat er positief tegenover. 18 procent gaat bijvoorbeeld liever niet om met mensen waarvan zij niet weten of het een man of vrouw is.

Voor kinderen is het vaak lastig om zichzelf als transgender te herkennen. Er is een bepaald gevoel, maar ze kunnen het nog niet plaatsen. Ook de dertienjarige Sidney Greven. Zij is als jongeren geboren, maar is sinds enkele jaren een meisje. Toen zij acht jaar oud was, kwam ze er dankzij een uitzending van Taarten van Abel achter waar haar gevoelens vandaan kwamen.

Greven groeide op in een klein dorp in het Noorden van Nederland, waar ze werd gepest. Leerlingen vonden haar raar en leraren weten haar veranderende uiterlijk aan de opvoeding. De dertienjarige is blij dat er een boek over transgenders komt voor jonge kinderen. Zij miste dat in haar jeugd. “Mijn ouders en ik wisten niet eens dat zoiets als transgenderisme bestond. Het was dat we toevallig dat tv-programma keken. Als ik zo’n kinderboek had gelezen, was het besef misschien wel eerder doorgedrongen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids