Normal_kind_slapen_bed_knuffel

Ouders die hun kinderen op strikte tijden op bed leggen, bewaken daarmee de hoeveelheid slaap per week voor hun kind. Uit onderzoek onder Canadese kinderen blijkt dat de minimale aanbevolen hoeveelheid slaap lang niet altijd gehaald wordt, helemaal niet als ouders niet strikt zijn met hun kinderen. Kinderen van strikte ouders hebben 29 procent meer kans om voldoende slaap te behalen. Dit meldt NU.nl.

Aan het onderzoek deden 1.622 ouders mee die ten minste één kind hebben in de leeftijd van vijf tot zeventien jaar. Gekeken is naar de striktheid van de ouders en het opleggen van regels wat betreft bedtijd. Ouders die niet streng zijn voor hun kinderen, missen daarmee te kans om voldoende slaap te garanderen voor hun kind. Zij hebben gemiddeld 71 procent minder kans om de minimale aanbevolen hoeveelheid slaap per week te halen.

Daarnaast hebben onderzoekers ook vastgesteld dat enkel het noemen van de tijd vaak niet voldoende aansporing is om de kinderen naar bed te krijgen. “Doordeweeks helpt bedtijdhandhaving beter dan aanmoediging om kinderen genoeg slaap te laten krijgen”, stelt hoofdonderzoeker Heather Manson.

Er is niet gekeken naar de kwaliteit en duur van slaap binnen dit onderzoek. Het onderzoek rust enkel op de bevindingen van ouders. Daardoor moeten er eerst objectieve metingen worden gedaan om vast te stellen of de kinderen ook daadwerkelijk de minimale aanbevolen hoeveelheid slaap krijgen en of dit van goede kwaliteit is.

Door: Redactie Nationale Zorggids