Normal_boy-and-therapist-2021-08-27-09-54-45-utc-min__1_

Van de ruim tweehonderd jeugdhulpaanbieders in Amsterdam blijven er straks slechts veertig over. De gemeente heeft flinke bezuinigingen op stapel staan en daarom moet het aantal aanbieders flink worden teruggebracht. Vooral de kleine aanbieders met een contract tot eind 2023 zullen hiervan de dupe zijn. Maar de gevolgen zijn vooral groot voor ongeveer duizend kinderen en jongeren die vanaf 2024 ineens geen specialistische jeugdhulp meer kunnen krijgen en dus op de wachtlijst komen te staan. Aanbieders die straks nog over zijn, krijgen een lumpsum-financiering. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

Nieuw gecontracteerde jeugdhulpaanbieders moeten straks lichtere vormen van hulp aanbieden. Hiermee hoopt wethouder Marjolein Moorman niet alleen te besparen, maar ook meer samenwerkingen af te dwingen én meer greep te krijgen op de sector. Ze wil ook dat de jeugdhulp meer inzet op preventie, zodat zwaardere problemen voorkomen kunnen worden.

Wachtlijsten specialistische jeugdhulp

Dat de wachtlijsten voor specialistische hulp hierdoor zullen groeien, ontkent Moorman niet. “Circa 8.000 jeugdigen worden hiermee op jaarbasis geholpen, maar er zijn lange wachtlijsten. Daar komen na de aanbesteding naar verwachting zo’n duizend jeugdigen bij.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky