Infectiepreventieweek 2024: zorginfecties in verpleeghuis voorkomen

Van 27 tot 31 mei 2024 organiseren de Regionale Zorgnetwerken Antimicrobiële Resistentie de vijfde editie van de Infectiepreventieweek. Infectiepreventie is van groot belang voor zorgverleners die werken met kwetsbare oudere, kleine kinderen of mensen met een beperking. Ongeveer 130.000 bewoners in Europese verpleeghuizen lopen dagelijks een zorginfectie op. Goede infectiepreventie kan dit voorkomen. Dit meldt Vilans.

De landelijke campagneweek de Infectiepreventieweek wordt alweer voor het vijfde jaar op een rij georganiseerd door de regionale zorgnetwerken. Er zijn allerlei gratis activiteiten voor zorginstellingen die met het thema aan de slag willen. Dit jaar staat onder meer gedragsverandering centraal in de verpleeghuiszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg.

Workshops en webinars Vilans

Ook Vilans organiseert eind mei workshops en webinars. Op dinsdag 28 mei is er de workshop ‘Aan de slag met gedrag’ die gaat over gedragsveranderingen in infectiepreventie en de moeilijkheden eromheen. Zo gaat het over het dragen van sieraden en nagellak, het gebruik van handschoenen en nieuwe werkmethodes. Marieke Goris bespreekt tijdens de workshop ‘Gedragsverandering’ op 29 mei hoe collega’s betrokken en gemotiveerd kunnen worden bij het verbeteren van infectiepreventie in de ouderen- en gehandicaptenzorg.

Infectiepreventie in de gehandicaptenzorg

Lotte Smit heeft het tijdens het webinar ‘Infectiepreventie in de gehandicaptenzorg’ op donderdag 30 mei over ‘Samen scherp op schoon werk’. Tijdens het webinar komt ook een casus van een uitbraak binnen een gehandicaptenorganisatie aan bod en spreekt Smit over allerlei onderzoeken in de sector die gericht zijn op het voorkomen van zorginfecties.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky