Normal_medicijnen_pillen

Een groep Groningse medicijnonderzoekers het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hoeft vanaf 1 januari 2019 niet meer maandelijks naar Londen om daar het Europees Geneesmiddelenbureau EMA te bezoeken. Deze onderzoekers en andere onderzoekers elders in het land hebben deels een aanstelling bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. De Nederlanders komen samen met andere Europeanen nu nog in Londen samen om te beoordelen of een geneesmiddel toegelaten wordt tot de Europese Markt. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

De komst van het Europees Geneesmiddelenbureau, of European Medicines Agency (EMA), kan ook betekenen dat Nederland belangrijker wordt voor de farmaceutische industrie. Voor nu  gaan de onderzoekers nog maandelijks een week naar Londen om vast te stellen ‘welke werkwijzen en instrumenten regie-autoriteiten gebruiken om de werkzaamheid en risico’s van medicijnen te beoordelen’,  aldus onderzoeker en apotheker Peter Mol.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zou een belangrijker kunnen worden voor het EMA zodra deze in Amsterdam is gevestigd. De kans bestaat dat er meer samenwerkingen komen met Nederlandse universiteiten en dat farmaceutische bedrijven zich hier gaan vestigen. “Zij hebben er belang bij vroeg in de ontwikkeling van een middel af te stemmen of hun onderzoek wel aan de eisen voldoet.”

Door: Redactie Nationale Zorggids