Risico op hersenbloeding groter tijdens zwangerschap of menopauze

Vrouwen hebben een hoger risico op hersenbloedingen naarmate ze ouder worden, maar ook tijdens bepaalde fases in hun leven. Zo vergroot een zwangerschap het risico hierop, vooral als er sprake is van een hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging. Vrouwen met een zeldzame vaatmisvorming (caverneuze malformaties) zouden orale anticonceptie en hormoontherapie moeten vermijden vanwege een verhoogd risico op hersenbloedingen. Ook menopauze kan een rol spelen, als bijvoorbeeld het oestrogeen afneemt. Dit meldt het UMCG. 

Vrouwen hebben over het algemeen een hoger risico op bepaalde hersenbloedingen naarmate ze ouder worden en tijdens een zwangerschap of de menopauze. Dit ontdekte arts-onderzoeker Mariam Ali van het LUMC samen met haar promotor, vasculair neuroloog en hoogleraar Marieke Wermer van het UMCG. Toch is er nog steeds veel onbekend, bijvoorbeeld of een vrouw met een vaatafwijking mag persen tijdens de bevalling. De onderzoekers noemen hun nieuw  gepubliceerde bevindingen een ‘call to action’.

Rol van hormonen

Hormonen spelen onder meer een rol in het risico op een hersenbloeding. Deze kunnen bijvoorbeeld een verhoogd risico hierop geven als de hoeveelheid oestrogeen afneemt tijdens en na de menopauze. Onduidelijk blijft echter welke rol die hormonen precies spelen en wat de invloed van hormoongebruik hierop is. “Het zijn dat soort gaten in onze kennis die we moeten dichten, willen we de juiste voorlichting en zorg geven aan vrouwen.”

Meer aandacht voor hersenbloedingen bij vrouwen

Het doel van dit onderzoek is dat er meer aandacht komt voor hersenbloedingen en vaatafwijkingen in de hersenen bij vrouwen. Zo blijkt het risico op een hersenbloeding bij vaatafwijkingen relatief laag tijdens de zwangerschap en bevalling, maar zijn hier geen internationale richtlijnen voor. Ali en Wermer raden artsen aan om samen met de vrouw de risico’s van vaginale bevalling tegen een keizersnede af te wegen, als er sprake is van een vaatafwijking.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky