Normal_pexels-karolina-grabowska-4047146

Van bloedarmoede kan je behoorlijk moe zijn en het kan je leven totaal ontwrichten. Je kunt je slecht concentreren en krijgt allerlei klachten zoals duizeligheid en je kunt zelfs soms flauwvallen. Niet ongevaarlijk dus! Denk je dat jij last hebt van bloedarmoede? Met de volgende tips los je het op en ben je hopelijk snel weer fit!

Testen

Meten is weten! Als je vermoedt dat je bloedarmoede hebt, kun je het snel zeker weten door een test te doen. Dit kan natuurlijk bij de huisarts, maar tegenwoordig kun je het ook gewoon zelf thuis doen! Bestel een bloedarmoede test, doe zelf de test en stuur hem in. Het wordt dan in een gecertificeerd laboratorium uitgevoerd en je krijgt het resultaat binnen enkele dagen.

Wat is bloedarmoede eigenlijk?

We spreken van bloedarmoede als het gehalte aan hemoglobine en/of het aantal rode bloedcellen in het bloed te laag is. Dit leidt veelal tot een zuurstoftekort in het lichaam en dat veroorzaakt de bekende symptomen van duizeligheid, vermoeidheid en kortademigheid. Je kunt bloedarmoede krijgen door verschillende factoren. Vaak is dat door een te eenzijdige voeding waarbij tekorten ontstaan aan ijzer, foliumzuur of vitamine B12. Verder kunnen ook medicijnen, bloedingen en ziekten bloedarmoede veroorzaken, zoals kanker, lever- of nierziekten.

Je voeding

Om hemoglobine aan te maken, heeft je lichaam vitamine B12, foliumzuur en ijzer nodig. Daarom is het belangrijk om op je voeding te letten om te voorkomen dat je tekorten ontwikkelt. Is uit de test gebleken dat je inderdaad bloedarmoede hebt, dan moet je dus nog beter opletten. Afhankelijk van de mate van het tekort zal je misschien ook aanvullende tabletten moeten slikken, maar daar vertellen we in het volgende punt over. Om zelf je tekorten weer aan te vullen kun je voedingsmiddelen consumeren die veel ijzer, vitamine B12 en foliumzuur bevatten. IJzerrijk is vlees, peulvruchten, groene (blad)groenten, aubergine, noten, vette vissoorten en zeevruchten en gedroogd fruit. Vitamine B12 vind je in dierlijk voedsel en  foliumzuur in asperges, spinazie, volkoren producten, peulvruchten en lever. Naast het bewust kiezen voor deze voedingsmiddelen, is het ook verstandig om bij het eten extra vitamine C te slikken. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat de darmen het ijzer beter kunnen opnemen.

Supplementen

Is uit je zelftest gebleken dat je een veel te laag hemoglobinegehalte hebt, dan is het toch verstandiger om even een bezoekje aan de huisarts te brengen. Immers, zoals je hierboven hebt gelezen, kan er ook meer aan de hand zijn. De arts kan je, indien nodig, doorverwijzen naar een specialist, naar een diëtist en hij kan je een ijzerkuurtje voorschrijven. Is het tekort niet zo groot, dan kun je zelf even extra op je voeding letten en eventueel supplementen met ijzer, B12 en foliumzuur halen bij de drogist of apotheek. Mocht je twijfelen, dan is het altijd verstandig om advies van een arts in te winnen. Tegenwoordig kan dit in veel gevallen via een app, de telefoon of toch maar gewoon een bezoek aan je huisarts.

Veel succes!