Normal_afbeelding1

We krijgen maar één lichaam en daar moeten we het mee doen. Alleen gaan we daar niet altijd even zorgvuldig mee om. We denken niet altijd na over wat bepaalde activiteiten of situaties met ons lichaam doen, terwijl we dat wel zouden moeten doen. We bespreken vijf situaties waarbij je op ergonomie zou moeten letten.

Kantoorwerkplek

Een van de meest bekkende en voor de hand liggende situaties is de kantoorwerkplek. Mensen met een kantoorwerkplek zitten vaak de hele dag in dezelfde houding te werken achter de computer. Daardoor kunnen rugpijn, nekpijn, RSI (repetitive strain injury) en andere aandoeningen veroorzaakt worden. Aandacht voor ergonomie kan dit helpen voorkomen. Een belangrijk onderdeel van ergonomie op kantoor is ergonomische kantoormeubelen die correct afgesteld kunnen worden. Ook moet naar de positie van het toetsenbord en de monitor gekeken worden en is het verstandig om een verticale muis te gebruiken. Thuiswerkers moeten ook een ergonomische werkplek hebben en niet op bed of op de bank gaan werken.

In de auto

Ook in de auto is het belangrijk om aandacht voor ergonomie te hebben. Vooral lange ritten kunnen leiden tot rug- en nekpijn. De stoel, het stuurwiel en de spiegels moeten correct zijn afgesteld om een goede rijhouding te kunnen hebben. Maar ook voor passagiers is een goede zithouding belangrijk. Zo worden autostoeltjes voor kinderen bijvoorbeeld ook onder andere beoordeeld op ergonomie.

In de keuken

Of je nu een professionele kok bent of gewoon thuis je maaltijden bereidt, goede ergonomie is ook in de keuken belangrijk. De hoogte van het aanrecht moet afgestemd zijn op je lichaamslengte, zodat bukken of rekken kan worden vermeden. Organisatie is ook van belang: keukengereedschappen en ingrediënten moeten binnen handbereik liggen om onnodige bewegingen te verminderen. Een goede houding tijdens het snijden, hakken en roeren is belangrijk om pols- en rugklachten te voorkomen. Antivermoeidheidsmatten kunnen helpen de druk op de voeten te verminderen als je lang moet staan bij het koken.

Bij het slapen

Ergonomie is zelfs van toepassing in de slaapkamer, waar een goede nachtrust cruciaal is voor onze algehele gezondheid. Een geschikt matras en kussen zijn hier essentieel om rug- en nekpijn te voorkomen. De stevigheid van het matras waar je op slaapt moet passen bij je slaaphouding en lichaamstype. Het kussen moet je nek in lijn houden met je ruggengraat. Een juiste slaaphouding is ook belangrijk. Je kunt de druk op je wervelkolom verminderen door te slapen op je rug of zij met je knieën lichtjes gebogen.

In de tuin

Ook als je in tuin aan het werk bent is aandacht voor ergonomie belangrijk om ongemak en blessures te voorkomen. Ergonomische tuingereedschappen met comfortabele handgrepen verminderen bijvoorbeeld de belasting op handen en polsen. Het gebruik van knielende of zittende tuinhulpmiddelen kan de druk op de rug verminderen, vooral bij langdurig tuinieren. Vergeet ook niet om tijdens het tillen van zware potten of tuingereedschappen de juiste tiltechnieken toe te passen om rugletsel te voorkomen.

Het is belangrijk te begrijpen dat ergonomie niet alleen gaat om het voorkomen van fysieke problemen, maar dat het ook een belangrijk instrument is in het bevorderen van comfort, efficiëntie en productiviteit in diverse situaties. Door ergonomische principes toe te passen, word je simpelweg minder snel gehinderd door ongemakken, ook op de kortere termijn.