Normal_pexels-vie-studio-3963084

Incontinentie komt vaker voor dan je denkt. Iedereen kan te maken krijgen met dit vervelende probleem, ongeacht je leeftijd en achtergrond. Er zijn verschillende vormen van incontinentie die ieder zijn eigen oorzaak kan hebben. In dit artikel lichten we zeven verschillende soorten incontinentie toe.

  1. Inspanningsincontinentie

Bij inspanningsincontinentie verlies je urine wanneer de druk op je buik toeneemt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je heel hard hoest of niest. Ook kun je ongewenst urine verliezen als je je inspant, bijvoorbeeld door zwaar te tillen of door andere activiteiten.

Er zijn verschillende manieren om deze vorm van ongewenst urineverlies zo veel mogelijk tegen te gaan. Leefstijlaanpassingen zoals stoppen met roken en gewichtsverlies kunnen al een groot verschil maken. Ook kun je bekkenbodemoefeningen doen die de sluitspier van je blaas verstevigen.

  1. Aandrangincontinentie

Bij aandrangincontinentie is er sprake van een plotselinge, onbeheersbare aandrang om te plassen. Deze vorm kan worden veroorzaakt door een overactieve blaas en kan behandeld worden met medicatie, gedragsaanpassingen en bekkenbodemtraining.

  1. Gemengde incontinentie

Sommige mensen ervaren zowel inspannings- als aandrangincontinentie. Een combinatie van deze twee vormen wordt ook wel gemengde (of mixed) incontinentie genoemd. Bij het bepalen van een behandeling kijkt een arts naar welke van de twee vormen het meeste ongemak oplevert.

  1. Overloopincontinentie

Overloopincontinentie gebeurt wanneer de blaas niet volledig leeg is na het plassen en de urine vervolgens blijft lekken. Het wordt daarom ook wel druppelincontinentie genoemd. Deze vorm van ongewenst urineverlies kan optreden als gevolg van een verstopping van de urineleider, nierstenen of een verzwakte blaasspier. Bij mannen wordt overloopincontinentie vaak veroorzaakt door prostaatproblemen.

  1. Ontlastingsincontinentie

Ontlastingsincontinentie is het ongewild verlies of het niet kunnen ophouden van ontlasting. Deze soort incontinentie komt vaak voor, in Nederland hebben zo’n 100.000 mensen er last van. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken, zoals een beschadiging of verslapping van de kringspier, een verzakking van de endeldarm of een chronische darmontsteking.

  1. Totale incontinentie

Een totale incontenentie is de meest ernstige vorm. Mensen die hier last van hebben, hebben geen aandrang meer: ze verliezen ongewenst urine én ontlasting. Om de levenskwaliteit van de betrokken persoon te vergroten is vaak intensieve zorg nodig in combinatie met incontinentiemateriaal. Gelukkig is het geen veelvoorkomende vorm van incontinentie.

  1. Functionele incontinentie

Bij functionele incontinentie werkt de blaas prima, maar zorgen lichamelijke of psychische problemen ervoor dat iemand niet op tijd naar het toilet kan gaan. Dit kan bijvoorbeeld komen door blindheid of verminderd zicht. Ook mobiliteitsproblemen en dementie kunnen de oorzaak zijn van functionele incontinentie.

Incontinentiemateriaal, juiste diagnose en medische hulp

Incontinentie is niets om je voor te schamen, heel veel mensen hebben er last van. Met goede medische hulp en ondersteuning is er vaak een oplossing voor te vinden. Voordat de behandeling goed aanslaat, is het verstandig en comfortabel om geschikt incontinentiemateriaal te dragen, zoals incontinentieverband. Dit biedt bescherming tegen doorlekken, een vochtig gevoel en geurtjes.