Normal_pexels-kordanalev-20608618

Als mantelzorger neem je een belangrijke taak op je. Het is niet niks om continu te zorgen voor je partner, voor je kind of een ander familielid, buur of goede vriend. Mantelzorg wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd en iedereen vindt het normaal dat je dit doet. En begin je er eenmaal aan, dan is het ook vaak nauwelijks een optie om er na verloop van tijd weer mee te stoppen. Toch is het heel belangrijk om je grenzen aan te geven. Als je uiteindelijk instort omdat je de intensieve zorg niet meer kunt bolwerken, dan heb je daar niet alleen degene mee voor wie je zorgt, maar vooral ook jezelf.

Hoe houd je je taak als mantelzorger vol?

Een mantelzorger moet voldoende mogelijkheden hebben voor ontspanning. Niemand houdt het vol om 24/7 klaar te staan voor iemand die zorg nodig heeft. Daarom is het zeker geen schande om aanvullende hulp in te schakelen. Een professional die de zorgbehoevende doucht of medische handelingen uitvoert kan net dat beetje ontlasting voor de mantelzorger geven dat nodig is om de zorg vol te houden. Vaak is er immers sprake van een nauwe band tussen mantelzorger en zorgbehoevende. Opgeven is geen optie. Maar dit zorgt er soms wel voor dat de mantelzorger over zijn of haar eigen grenzen heen gaat.

Er even tussenuit

Er zijn zeker mogelijkheden om er als mantelzorger even tussenuit te gaan. Wil je een sauna met overnachting of een paar dagen naar de kust of een leuke stad, dan zijn er vaak voldoende mogelijkheden om de zorg tijdelijk uit handen te geven. Als je dit tijdig aangeeft, dan kan er vaak een mouw aan worden gepast. Zo is het mogelijk dat een zorgbehoevende voor enkele dagen in een zorginstelling verblijft. Je weet dan zeker dat hij of zij de juiste verzorging krijgt terwijl jij als mantelzorger de mogelijkheid krijgt om bij te tanken. Deze mogelijkheid is er ook als een mantelzorger zelf in de lappenmand belandt en tijdelijk de zorgtaken niet kan uitvoeren. Het is een hele geruststelling om deze zekerheid achter de hand te hebben.

Denk op tijd na over de zorgtaken

Niet alleen als je een weekendje wilt doorbrengen in De Wilmersberg, maar ook in andere gevallen is het belangrijk om de zorgtaken te kunnen overdragen. Als jou iets overkomt als mantelzorger dan kan degene voor wie je zorgt niet hulpeloos achterblijven. Vaak is er niet op stel en sprong plek in een zorginstelling. Of er is wel plaats, maar in een plaats ver van de oorspronkelijke woonplaats. Als opname in een zorginstelling op termijn onvermijdelijk is, dan is het belangrijk om dit met de zorgbehoevende te bespreken. Ouders die voor een meervoudig gehandicapt kind zorgen kunnen dat niet hun hele leven blijven doen. Daarom is het goed dat het kind weet dat er ooit een andere situatie aan de orde zal zijn. Maar dit geldt ook voor de zorg voor een zieke of gehandicapte partner of als je voor je broer, zus of goede vriend of vriendin zorgt. Duidelijkheid kan voor beide partijen rust geven.