Ruim 2 ton compensatie voor langdurig wachtende tbs’ers

In ruim 3 jaar tijd is er 200.000 euro uitgekeerd aan tbs’ers die langdurig wachten op een plek in een kliniek. Tbs’ers die langer dan vier maanden moeten wachten, moeten hier volgens de wet compensatie voor krijgen. 140 zedendelinquenten en geweldplegers hebben de afgelopen jaren een geldbedrag gekregen. Het hoogste bedrag: 6.900 euro. Niet al het geld gaat overigens naar de veroordeelde. Een deel van het bedrag is bedoeld voor nabestaanden en slachtoffers indien er vorderingen openstaan. Dit meldt WNL. 

Zeker 170 tbs’ers wachten momenteel op een plek in een kliniek. Er is onvoldoende personeel en capaciteit om hen op te nemen. Vooral voor de longstay-afdeling is de wachtlijst de afgelopen jaren flink toegenomen, met wel 150 procent. Wachtenden zitten hun tijd ondertussen uit in een reguliere gevangenis. Wie langer dan 4 maanden wacht, krijgt compensatie. Soms is dat een paar honderd euro’s per maand en in andere gevallen gaat er duizenden euro’s naartoe. Volgens misdaadjournalist Mick van Wely worden de bedragen steeds hoger door de groeiende wachtlijsten.

Pijnlijk voor slachtoffers en nabestaanden

Chris Stoffer van de SGP vindt het opvallend dat tbs’ers recht hebben op compensatie. “Je zit niet in de gevangenis omdat je niks gedaan hebt. Je hebt iets ernstigs gedaan. Dat dit gebeurt, is denk ik heel pijnlijk voor de slachtoffers.” Stoffer noemt het daarnaast slecht beleid dat er in Nederland niet genoeg plek is voor deze groep delinquenten. Hij hoopt dan ook dat het nieuwe kabinet dit probleem aanpakt door meer plekken te creëren.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky