Normal_11878

ROTTERDAM - Niet eerder werd er onderzoek gedaan naar de effectiviteit van systematische screening van patiënten op kindermishandeling. Screening zorgt voor een betere detectie van kindermishandeling, als er aandacht is voor training van artsen en verpleegkundigen.

Ook is het belangrijk, objectieve checklists te hanteren. Onderzoekers van Erasmus MC in Rotterdam publiceren hun bevindingen vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics. "Systematisch onderzoek zorgt voor vijf keer hogere detectie van kindermishandeling," zo stellen de onderzoekers.

Goede observatiemogelijkheden, ervaring en training van hulpverleners op afdelingen Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen zorgen voor betere detectie van kindermishandeling. In de groep kinderen die systematisch gescreend is, zijn vijf keer meer gevallen van kindermishandeling aan het licht gekomen dan in de groep die niet werd gescreend. In Nederland is screening op kindermishandeling op de Spoedeisende Hulp inmiddels wettelijk verplicht.

Onderzoekers van de afdelingen Maatschappelijke Gezondheidszorg en Kindergeneeskunde van het Erasmus MC deden onderzoek op zeven afdelingen Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen. In totaal zijn 104.000 kinderen in de leeftijd tot 18 jaar in het onderzoek betrokken, die tussen februari 2008 en december 2009 het ziekenhuis bezochten.

© Nationale Zorggids / Martijn van Noppen