Normal_edith_schippers__3_

DEN HAAG (Novum) - Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) gaat onderzoeken of gevluchte medici makkelijker een baan kunnen krijgen in Nederland. De procedure die deze artsen moeten doorlopen is mogelijk te ingewikkeld waardoor ze voortijdig afhaken. Dat schrijft Trouw vrijdag.

Het gaat om medici van buiten Europa die hun eigen land ontvluchten en hier een verblijfsvergunning krijgen. Slechts vijftien procent die zich in Nederland vestigt, volgt aanvullende scholing om hun vak te mogen uitoefenen. Volgens de Utrechtse onderzoeker Paul Herfs komt dat niet omdat ze capaciteiten missen maar omdat de procedure te ingewikkeld en duur is. Hij spreekt van 'een verspilling van menselijk kapitaal'.

"Waar het om gaat is dat artsen een goede voorbereiding moeten krijgen op die procedure", licht Herfs in de krant toe. "Nederland krijgt ervaren artsen in de schoot geworpen. Maar door dit systeem verliezen we goed opgeleide mensen die we in de zorg zo hard nodig hebben."

Minister Schippers stelt in een reactie in de krant dat capabele artsen van buiten Europa geen onnodige barrières moeten ondervinden om aan de slag te kunnen. Ze gaat het proces daarom grondig evalueren.