Artsen hebben voor het eerst kunstlenzen geïmplanteerd bij baby’s met staar

Oogartsen doen regelmatig staaroperaties bij volwassenen. Deze ingreep is ook relatief simpel. Maar kunstlenzen plaatsen bij jonge baby’s is heel complex. Hun ogen zijn klein en hebben een onderontwikkeld zicht. Toch is het kinderoogartsen van het MosaKids Kinderziekenhuis in het Maastricht UMC+ gelukt: zij hebben een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee ze lensimplantaten hebben geplaatst bij baby’s met staar. Hierdoor hebben zij een betere start in hun visuele ontwikkeling. Dit meldt Maastricht UMC+. 

Het komt niet vaak voor dat een baby aangeboren staar heeft. Maar baby’s die dat wel hebben zullen zonder behandeling niet leren zien en blind worden. Als eerste kinderoogartsen van Nederland hebben Bauer en Beinsberger speciale kunstlenzen geplaatst bij baby’s van een paar maanden oud. Dit was eerder niet mogelijk bij kinderen onder de  twee jaar.

Visuele ontwikkeling met sprongen vooruit

“Dat betekent dat kinderen nu minder afhankelijk zijn van sterke contactlenzen, veel sneller kunnen leren kijken en veel eerder gewoonweg een bril kunnen dragen. Ook vermindert het risico op contactlensgerelateerde ooginfecties en bespaart dit de kinderen en hun ouders het ongemak van die lenzen”, aldus Bauer. De eerste baby’s van Nederland met kunstlenzen hebben deze eind vorig jaar gekregen. Zij waren drie en zes maanden oud. Inmiddels gaat hun visuele ontwikkeling met sprongen vooruit en zijn er geen complicaties ontstaan. De kindjes worden voor langere tijd gevolgd.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky