Normal_maagoperatie

UTRECHT – Levensbedreigend overgewicht bij patiënten beïnvloedt de werking van geneesmiddelen. De medicatie die aan deze patiënten wordt voorgeschreven, moet mogelijk in een andere dosis of samenstelling worden gegeven. Dit blijkt uit onderzoek van ziekenhuisapotheker Jeroen Diepstraten, zo meldt het St. Antonius Ziekenhuis. 

Diepstraten vroeg chirurgen over de manier van doseren bij het onder andere narcosemiddel propofol, omdat het toedienen van een verkeerde dosering ernstige bijwerkingen kan geven. Uit de antwoorden maakte hij op dat bij patiënten die morbide obese zijn, de dosering vaak op lichaamsgewicht wordt ingeschat of op intuïtie. 
 
Richtlijnen
Volgens de huidige richtlijnen krijgt een patiënt een dosering op basis van lichaamsgewicht. Er zijn echter geen testen gedaan op mensen met extreem overgewicht. Uit onderzoek blijkt nu dat een patiënt van 200 kg, ook voldoende heeft aan de dosering gelijk aan die van een patiënt van 150 kg. 
Diepstraten stelde op basis van zijn bevindingen een doseerschema op, wat inmiddels bij vijftig patiënten is toegepast.
 
Diepstraten promoveerde 13 juni met zijn proefschrift ‘The influence of morbid obesity on the pharmacokinetics and pharmacodynamics of drugs in adolescents and adults’.
 
© Nationale Zorggids