Normal_radboud

(Novum) - Het kinderziekenhuis van het UMC St Radboud wordt vernoemd naar kroonprinses Amalia. Het Nijmeegse hospitaal heet voortaan het Amalia Kinderziekenhuis en sluit hiermee aan bij andere academische kinderziekenhuizen.

Het Koninklijk Huis gaf onlangs groen licht voor de naamswijziging. Een woordvoerder van het UMC St Radboud vertelt dat het kinderziekenhuis hiermee los komt te staan van het volwassenenziekenhuis. Hiermee sluit het aan bij andere academische kinderziekenhuizen, die allen de naam van een vrouwelijk lid van het Koninklijk Huis dragen.

De naamswijziging maakt bovendien deel uit van een grotere verandering. Het Amalia Kinderziekenhuis wil de zorg voor kinderen beter inrichten en onder meer patiëntjes meer zeggenschap geven over de zorg die zij krijgen.

Het ziekenhuis koos de naam Amalia omdat de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Maxima 'een rolmodel is voor de huidige jeugd', aldus de woordvoerder. Rond de jaarwisseling wordt het ziekenhuis heropend. Overigens zal de nu 9-jarige kroonprinses hierbij niet aanwezig zijn.