Normal_discriminatie

(Novum) - Donoren kunnen in de toekomst mogelijk zelf kiezen aan wie ze een orgaan geven. De nieuwe stichting Doneren en Transplanteren zit om de tafel met onder andere de Nierstichting en andere betrokken instanties om hiervoor een speciaal platform op te richten, meldt De Telegraaf dinsdag.

Volgens de initiatiefnemers is het zogenoemde 'donorplein' de manier om het stagnerend aantal donoren in Nederland een 'impuls te geven'. Op dit forum kunnen gezonde mensen zich aanmelden en zeggen aan wie zij graag een orgaan doneren. Op het forum staan ook patiënten die een orgaan nodig hebben.

Het draagvlak voor een dergelijk forum is de laatste jaren groter geworden, meent de stichting. Op Facebook en andere sociale media staan steeds meer oproepen van nierpatiënten die op de wachtlijst staan. Zij willen op een andere manier een orgaan verkrijgen. Dat zou gecentraliseerd kunnen worden via het donorplein, denkt de stichting.

"De grote angst is dat het dan een beautywedstrijd zou worden", aldus Nicole Plas van de stichting. "Dat bijvoorbeeld de donor dan zegt: ik wil mijn nier wel weggeven, maar alleen aan een blank iemand. Dat zou erg ver gaan, maar ik vind persoonlijk wel dat je zou moeten kunnen zeggen dat je je nier alleen wilt afstaan aan iemand die niet rookt of drinkt. Op elk potje past een dekseltje."

In Nederland wachten 1200 mensen op een nieuw orgaan of weefsel. Zo'n 5,7 miljoen Nederlanders hebben zich als donor aangemeld. Het aantal nieuwe donoren dat zich elk jaar aanmeldt daalt al jaren.