Normal_resistentiemeting_antibiotica

Wetenschappers hebben voor het eerst sinds 1987 een nieuw type antibioticum ontdekt. Het gaat om de stof teixobactin. Een bacterie die in de aarde leeft produceert deze stof. Volgens de onderzoekers van Boston en Bonn gaat het om een antibioticumsoort waar bacteriën niet snel resistent voor zullen worden. Dit meldt NRC naar aanleiding van de bekendmaking op woensdagavond. 

De vondst is uniek, aldus het NRC. Niet alleen is de laatste 30 jaar geen nieuwe klasse antibiotica meer ontdekt, maar ook de manier waarop de stof gevonden is is nieuw. Er zijn namelijk nieuwe DNA-technieken gebruikt die eerder niet beschikbaar waren. Teixobactin is het eerste antibioticum die wordt afgescheiden door een niet-kweekbare bacterie. Andere vormen van antibiotica komen voornamelijk voort uit kweekbare bacteriesoorten. De nieuwe technieken maken het nu mogelijk om niet-kweekbare bacteriën, zoals de bodembacterie die de teixobactin produceert, op te sporen. De manier waarop de stof is gevonden, biedt perspectief voor meer vondsten van nieuwe antibiotica. 
 
Het antibioticum is momenteel nog niet te gebruiken, aangezien de stof alleen nog maar op muizen is getest. Er moet eerst meer getest worden. De onderzoekers hopen over twee jaar te kunnen gaan testen en wellicht dat teixobactin dan over vijf jaar op de markt beschikbaar komt. 
 
© Nationale Zorggids