Artsen gevraagd om terughoudend te zijn met voorschrijven amoxicilline

Het tekort aan essentiële antibiotica zoals amoxicilline en claritromycine houdt aan. Artsen zijn door het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen gevraagd om terughoudend te zijn met het voorschrijven van deze middelen. Patiënten mogen maximaal één verpakking per keer meekrijgen. Amoxicilline is een antibioticum dat ook voor kwetsbare patiënten als baby’s en kinderen wordt gebruikt en voor patiënten die sondevoeding krijgen. Dit meldt Skipr. 

In grote delen van de wereld is er sprake van antibioticatekorten, zo ook in Nederland. Omdat het winterseizoen is, zijn mensen vaker ziek en lopen ze ook vaker een bacteriële infectie op. Daarnaast spelen productieproblemen een rol in de tekorten. net als de wereldwijd toenemende vraag naar de geneesmiddelen waarvan de prijzen laag zijn. En juist omdat antibiotica relatief goedkoop is, voelen fabrikanten er weinig voor om snel extra te produceren.

Fors minder leveranciers

Nederland heeft een extra probleem: het aantal leveranciers van amoxicilline is afgenomen. Elf jaar geleden waren er nog zeven leveranciers en daar is slechts nog eentje van over. Demissionair minister Pia Dijkstra heeft Nederlandse fabrikanten die antibiotica kunnen produceren gevraagd om zich te melden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky