Normal_normal_koptelefoon__muziek__luisteren__jongeren_gehoor__oren__horen

VeiligheidNL en RIVM publiceren vandaag, op International Noise Awareness day, het Wat werkt dossier preventie van gehoorschade voor gemeenten. Hierin staat welke aanpak succesvol is om mensen te stimuleren hun gehoor zo lang mogelijk gezond te houden. Het dossier helpt ook om concreet aan de slag te gaan. Dit melden VeiligheidNL en RIVM.

Vooral veel jongeren hebben moeite met verstaan van spraak in rumoer

De World Health Organisation (WHO) schat in dat wereldwijd 1,1 miljard jonge mensen tussen de 12 en 35 jaar risico lopen op lawaaislechthorendheid in de recreatieve sfeer. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat 6-8 procent van de jongeren (12-25 jaar) een groot probleem heeft met het verstaan van spraak in rumoer. Vandaag op International Noise Awareness Day ondernemen wereldwijd tal van landen actie om het publiek hiervan bewust te maken. Welke gevaren schuilen er in te veel en te hard geluid? En hoe kun je goed inzetten op de preventie van gehoorschade door hard geluid?

Wat werkt

Op basis van literatuuronderzoek en gesprekken met experts is alle huidige kennis in kaart gebracht over wat werkt bij de preventie van gehoorschade. Hieruit blijkt onder andere dat het gebruik van oordoppen met een muziekfilter effectief is om (tijdelijke) gehoorschade te voorkomen bij blootstelling aan muziek op een festival. Inzetten op programma’s via het onderwijs en tijdens het uitgaan over hoe gehoorschade ontstaat en hoe je het kunt voorkomen, werkt waarschijnlijk ook.

Aan de slag in de gemeente

In het nieuwe Wat werkt dossier van VeiligheidNL en RIVM op Loketgezondleven.nl staat stapsgewijs hoe gemeenten met preventie van gehoorschade aan de slag kunnen gaan. Volgens een integrale aanpak en met een combinatie van activiteiten, want dat vergroot de kans op een positief resultaat.

Door: Nationale Zorggids