Normal_schermafbeelding_2020-10-26_om_14.32.23

Er zijn steeds meer naasten van ex-sporters met hersenschade die antwoorden willen als het gaat om hersenschade in de sport. Uit onderzoek van het NRC is gebleken dat wetenschappers die ondersteund worden door sportbonden het onderzoek hiernaar vertragen en wetenschappelijk bewijs negeren. Dit meldt NRC. 

Volgens Judith Gates heeft het vele koppen tijdens voetbalwedstrijden de hersenen van haar man Bill aangetast. Haar man heeft nu dementie. Gates is van mening dat veiligheid van sporters nooit een prioriteit geweest bij internationale sportbonden. Uit het onderzoek is gebleken dat een groep wetenschappers bewijzen negeert die aantonen dat hersenschade een gevolg kan zijn van sport. Die wetenschappers zijn bijeengebracht door sportbonden zoals de FIFA en NFL. Gates wil daarom dat er een onafhankelijk onderzoek gestart wordt naar hersenschade in de sport. Meerdere onpartijdige hersenwetenschappers lieten NRC weten dat ze in het onderzoek naar hersenschade tegengewerkt worden door sportbonden.

Onafhankelijk onderzoek

Er zijn meerdere partijen die roepen om meer onafhankelijk onderzoek, buiten de sportbonden om. GroenLinks en de SP staan achter deze oproep en ook neuropsycholoog Erik Matser wil een onafhankelijk instituut voor de sportneurologie oprichten. Tevens is het belangrijk dat conclusies op basis van onvolledige informatie herzien worden. Amsterdam UMC start ook een onderzoek. Er zijn veel meer ex-voetballers die te maken hebben met ernstige dementie en er is nog onvoldoende kennis van de schadelijke gevolgen van sport.


Door: Nationale Zorggids