Vaccinatiegraad corona

De vaccinatiegraad voor volledige covid-19 bescherming is maar in 9 Nederlandse gemeenten hoger dan het Rijksvaccinatieprogramma. Deze werd in 1957 ingevoerd om kinderen te beschermen tegen ernstige infectieziektes. Dit blijkt uit een analyse van het Zorgverzekering Informatie Centrum op basis van RIVM-data, waarbij de coronavaccinatiegraad naast die van het Rijksvaccinatieprogramma gelegd is.

In de meeste gemeenten is de vaccinatiegraad in de strijd tegen het coronavirus lager dan verwacht mag worden op basis van de voorspellingen die volgden uit het Rijksvaccinatieprogramma.

Zo ligt het aandeel gevaccineerde, volwassen Rotterdammers bijna een vijfde lager dan verwacht werd. Ook op Urk en in Staphorst valt het aantal coronavaccinaties laag uit. Hoewel in deze Biblebelt-gemeenten al relatief weinig kinderen werden ingeënt via het Rijksvaccinatieprogramma, is de corona vaccinatiegraad onder volwassen hier respectievelijk de helft en een kwart lager dan verwacht.

Neder-Betuwe zit aan de andere kant van het spectrum, want hier zijn juist opvallend veel inwoners gevaccineerd tegen corona. In deze Biblebelt-gemeente ligt de Covid-19 vaccinatiegraad onder volwassenen een vijfde hoger dan verwacht werd op basis van het rijksvaccinatieprogramma. Bekijk de onderzoekspagina op de website van het Zorgverzekering Informatie Centrum voor meer informatie over jouw gemeente.

Gezond leven in tijden van corona: ook je zorgverzekering helpt

Ook door gezonder te leven kun je je beter beschermen tegen het coronavirus. Gezonde keuzes helpen je namelijk om je weerstand op peil te houden, waardoor je minder snel ziek wordt. Gezonder eten, regelmatig bewegen en goede slaap is onmisbaar voor een gezond leven.

Ook stoppen met roken verkleint bij een coronabesmetting de kans op ernstige complicaties en zelfs overlijden, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Door te stoppen met roken verbetert namelijk vrijwel direct het functioneren van de longen, het hart en vaten. Kortom: door je sigaret voorgoed te laten liggen zul je bij een coronabesmetting sneller herstellen en mildere symptomen hebben. Maak je gebruik van een speciaal stoppen-met-roken-programma? Kijk dan eens naar je zorgverzekering. De kans is groot dat zo’n programma namelijk wordt vergoed!