Grootste toename van aantal apenpokkengevallen

Het apenpokkenvirus is bij 503 mensen in Nederland vastgesteld. Dat zijn er 101 meer dan bij de vorige update, afgelopen donderdag. Het is de grootste toename sinds het virus in mei in Nederland opdook. In de afgelopen week zijn 151 besmettingen aan het licht gekomen, aldus de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In twee weken tijd is het aantal gevallen verdubbeld.

De meeste mensen die het virus hebben opgelopen, zijn mannen die seks hebben met mannen. De eerste patiënten zijn op het fetisjfestival Darklands in België geweest. Het RIVM waarschuwde vorige week dat de komende pride-evenementen in Amsterdam en andere steden kunnen leiden tot "intensievere verspreiding" van het apenpokkenvirus binnen Nederland. De bekendste pride van Nederland, Pride Amsterdam, wordt van 30 juli tot en met 7 augustus gehouden. Eind juli zijn ook Roze Woensdag in Nijmegen, Roze Maandag in Tilburg, Pride Amersfoort en het Milkshake Festival in Amsterdam.

Algehele malaise

Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie. Eén patiënt in Nederland heeft in het ziekenhuis gelegen om te worden behandeld aan de huidklachten die bij de besmetting horen. Hij is hersteld en weer thuis.

Door: ANP