Meer bergongelukken onder onervaren wandelaars

De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) ziet deze zomer meer ongelukken onder wandelaars in de Europese bergen dan de jaren ervoor. NKBV-directeur Robin Baks merkt dat een nieuwe groep wandelaars steeds vaker onervaren de berg op klimt, wat leidt tot ongelukken.

"In coronatijd is wandelen in Nederland enorm populair geworden, vooral onder jongeren tussen 21 en 30 jaar", aldus Baks. "Deze relatief onervaren wandelaars merken nu dat het terrein in de bergen een stuk minder vergevingsgezind is dan als je in Nederland over een boomwortel struikelt." Exacte aantallen van de ongelukken heeft de vereniging nog niet, die balans wordt eind van de zomer opgemaakt, in samenwerking met Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse wandelclubs.

In het Oostenrijkse Tirol overleed maandag een 51-jarige Nederlander na een val van 80 meter van een berg. Een 41-jarige Nederlander overleed een paar dagen eerder door een val tijdens een bergwandeling in Zwitserland. Een Nederlandse echtpaar overleed zaterdag tijdens een wandeling in een rotsachtig gebied in de Franse regio Ardèche. De vrouw (66 jaar) zou onwel zijn geworden door de hitte en een hersenbloeding hebben gehad. Haar man (72 jaar) wilde hulp halen, maar kwam ten val en kreeg een hartstilstand.

Minder zuurstof

Een derde van de dodelijke ongevallen in de bergen overkomt senioren, aldus Baks. "Dat zijn vaak mensen met hart- en vaatziekten en zij hebben een slechtere conditie. Bovenop een berg is door de hoogte minder zuurstof en is het vaak ook warmer, waardoor mensen onwel kunnen worden. Al die omstandigheden leiden ook tot een verminderde concentratie, waardoor een misstap op de berg zo gemaakt is."

Onder de jongere wandelaars is het aantal dodelijk ongelukken beperkt, maar zij moeten wel vaker gered worden, ziet Baks. "Ze gaan zonder de juiste uitrusting naar boven of onderschatten de duur van de klim. Ook verdwalen jongeren vaker of worden ze overvallen door het weer. Op warme dagen kan het weer in de bergen zomaar omslaan naar onweer."

Op haar website heeft NKBV de belangrijkste tips staan waarmee wandelaars rekening moeten houden als ze een berg op gaan, zoals het dragen van goede wandelschoenen, het meenemen van voldoende eten en drinken en het nemen van voldoende pauze.

Door: ANP