Ziekenhuispersoneel staakt 24 uur lang voor betere cao

Personeel van tientallen ziekenhuizen legt donderdag vanaf 08.00 uur een etmaal lang het normale werk neer. De medewerkers eisen betere cao-afspraken over onder meer hun loon.

Op afdelingen van 64 ziekenhuislocaties doet personeel alsof het een zondag is, wat betekent dat alleen spoedeisende zorg doorgaat. Hoeveel afdelingen meedoen, verschilt per ziekenhuis. Patiënten die voor donderdag een afspraak hadden staan die niet kan doorgaan, zijn daar volgens ziekenhuizen van tevoren van op de hoogte gesteld.

Sit-ins

Personeel doet donderdag mee aan acties in de ziekenhuizen. Zo zijn er toespraken en worden in meerdere ziekenhuizen zogenoemde 'sit-ins' georganiseerd. Medewerkers gaan samen op de grond zitten, om daarmee aan te tonen hoe de werkgeversorganisatie Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) hén laat zitten.

De vakbonden eisen meer loon dan de NVZ biedt, maar ook een hogere vergoeding voor bereikbaarheidsdiensten en betere afspraken over roosters. Daarmee willen de bonden volgens CNV-bestuurder Joost Veldt "de uittocht van personeel uit de sector tegengaan".

Geen gehoor

Voorzitter van de NVZ Ad Melkert wil dat het ministerie van Volksgezondheid en de zorgverzekeraars geld bijleggen om de lonen van het zorgpersoneel te kunnen verhogen. De ziekenhuizen kunnen de geëiste loonsverhogingen niet ophoesten, zegt hij. Minister Ernst Kuipers heeft eind februari gezegd geen gehoor te geven aan Melkerts oproep.

Door: ANP