Normal_dennis-rochel-yxs34z9rm2u-unsplash__1_

Afgelopen vrijdag kwam in het nieuws dat het kabinet heeft besloten om per direct alle coronamaatregelen af te schaffen. Het Radboudumc schaft de mondkapjes op patiëntenzorglocaties nog niet af. Pas als de besmettingspiek van griep en corona voorbij is, naar verwachting rond 7 maart, dan pas neemt het ziekenhuis afscheid van mondkapjes. Dit meldt het Radboudumc.

Het ziekenhuis heeft zich de afgelopen drie jaar ingespannen om kwetsbare patiënten te beschermen en ziekteverzuim onder medewerkers te beperken, zodat ze zorg kunnen blijven verlenen. Met de huidige besmettingspieken van griep en corona lukt dat maar nèt, aldus het Radboudumc. “Daarom vinden we het nu geen goed moment om de mondkapjes af te schaffen.”

Verplicht mondkapje verdwijnt  

Per 27 maart verdwijnt het verplichte mondkapje op poliklinieken en (verpleeg)afdelingen. Vanaf dat moment vraagt het Nijmeegs ziekenhuis iedereen met klachten die passen bij een luchtweginfectie of verkoudheid om thuis te blijven als het kan. Wie toch naar het Radboudumc moet komen, wordt verzocht om een mondkapje te dragen. Die blijft het daarom verstrekken bij de ingangen.

PCR-test

“Patiënten die voor een opname komen, stellen we ook na 27 maart enkele gezondheidsvragen om te bepalen of een PCR-test nodig is. In afwachting van de testuitslag en bij een positieve coronatest nemen we patiënten in isolatie op zoals dat ook gebeurt bij bijvoorbeeld griep."

Door: Nationale Zorggids