Normal_pexels-adrien-olichon-4237150__1_

Om een fijnere leefomgeving te creëren voor mensen met hooikoorts heeft bioloog en onderzoeker dr. Letty de Weger samen met haar team een Boomkompas gemaakt die is ingedeeld op basis van allergeniciteit. Hiermee kan er rekening gehouden worden met allergieën bij het indelen van woon- en werkgebieden. Dit meldt het LUMC.

 

Voor 20 procent van alle Nederlanders die aan hooikoorts lijdt komt het online Bomenkompas als geroepen. Als zij in een omgeving wonen of werken waar te veel van deze allergeen pollen in de lucht hangen, kunnen deze mensen erge luchtwegklachten ervaren door de sterke allergische reactie.

Pollenbewuste omgeving

Naast het feit dat een groene omgeving goed is, houden gemeenten niet altijd rekening met de symptomen van hooikoortspatiënten bij het inrichten van nieuwe woonwijken. Met het Bomenkompas willen de onderzoekers hierbij helpen, waarbij het laagdrempelig te zien is welke bomen allergeen pollen verspreiden.

Door gebruik te maken van het Bomenkompas kan er volgens haar een veel betere balans worden aangebracht. De Weger heeft niet als doel om bepaalde bomen te verbannen, maar dat er juist meer ‘pollenbewuste’ afwegingen worden gemaakt bij het creëren van een fijnere leefomgeving voor mensen met hooikoorts.

Door: Nationale Zorggids