Normal_pexels-nataliya-vaitkevich-5863389__1_

Het vertrouwen in het belang van vaccinaties voor kinderen is tijdens de COVID19-pandemie drastisch afgenomen, zo blijkt uit nieuwe cijfers van UNICEF. In sommige landen is het vertrouwen tot wel 44 procent afgenomen. In Nederland daalde het vertrouwen met twintig procent. De gevolgen zijn groot: mede hierdoor hebben 67 miljoen kinderen de afgelopen jaren routinevaccinaties gemist en nemen ziektes toe. Dit meldt UNICEF. 

Het verminderde vertrouwen in vaccins komt vooral door desinformatie, afnemend vertrouwen in expertise en politieke polarisatie. Voornamelijk mensen onder de 35 jaar en vrouwen gaven aan minder vertrouwen te hebben in vaccins voor kinderen dan voor het uitbreken van de pandemie.  

Cijfers

In het vandaag gepubliceerde UNICEF-rapport ‘The State of the World’s Children 2023: For every child, vaccination’ keek de VN-kinderrechtenorganisatie in 55 landen naar het vertrouwen in vaccins voor kinderen en zag dat in 52 van deze landen het vertrouwen was gedaald. Alleen in China, India en Mexico bleek het vertrouwen in vaccins stabiel te blijven of toe te nemen.   
Deze afname in vertrouwen is extra zorgelijk omdat het in een tijd gebeurt waarin miljoenen kinderen vaccinaties mislopen als gevolg van de COVID-pandemie. Zo hebben 67 miljoen kinderen tussen 2019 en 2021, één of meer vaccinaties gemist als gevolg van gezondheidssystemen die onder druk kwamen te staan door de pandemie, schaarse middelen en personeelsgebrek, conflicten, en verminderd vertrouwen in vaccins. Vooral kinderen die leven in de armste, meest afgelegen en gemarginaliseerde gemeenschappen ter wereld missen vaccinaties.   
  
De nieuwe cijfers zijn volgens UNICEF zorgwekkend. Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland: “De afgelopen decennia hebben vaccins levens kunnen redden en ziektes uitgebannen. En nog steeds redden vaccins jaarlijks meer dan vier miljoen levens. Nu miljoenen kinderen levensreddende vaccinaties zijn misgelopen, kunnen we veel meer sterfgevallen verwachten van kinderen met mazelen, difterie en andere ziektes die met vaccins voorkomen kunnen worden.”   
In 2022 was het aantal gevallen van mazelen al meer dan het dubbele van het jaar ervoor. Het aantal door polio verlamde kinderen steeg in 2022 met zestien procent op jaarbasis.   

Belangrijk

Het vaccineren van kinderen is een van de belangrijkste onderdelen van UNICEF’s werk. We zijn de grootste vaccinafnemer wereldwijd en zorgen elk jaar voor bijna de helft van alle kinderen onder de vijf jaar voor levensreddende vaccinaties. We ondersteunen overheden bij het opzetten van vaccinatiecampagnes, trainen zorgverleners, investeren in innovatie en werken aan het vergroten van de vraag naar vaccins door bijvoorbeeld via (sociale) media het belang van vaccins toe te lichten.  
UNICEF roept regeringen op te investeren in veerkrachtige gezondheidssystemen, eerlijke werkomstandigheden voor gezondheidswerkers, technologische innovaties en in het vergroten van het vertrouwen. Alleen zo kunnen we de dalende vaccinatiegraad een halt toeroepen en werken aan een toekomst voor kinderen wereldwijd.  
  
Vaccinaties zijn een van de meest succesvolle en kostenefficiënte manieren van zorgverlening. Ze voorkomen ziektes en sterfgevallen en hielpen bijvoorbeeld bij het uitroeien van pokken. De noodzaak voor vaccins blijft sterk aanwezig: zo heeft één op de vijf kinderen wereldwijd geen enkele bescherming tegen mazelen en zijn zeven op de acht meisjes niet ingeënt tegen HPV, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.  

Door: Nationale Zorggids