Landelijk vervolg voor project tegen verspilling van dure kankermedicijnen

Een onderzoeksproject tegen medicijnverspilling van het Radboudumc wordt uitgebreid naar tien extra ziekenhuizen, waaronder alle umc's. Het project startte in 2020 in vier ziekenhuizen, onder leiding van het Radboudumc. Daaruit bleek dat heruitgifte van medicijnen miljoenen euro’s per jaar kan besparen. Nu krijgt het project een landelijk vervolg, meldt het Radboudumc. 

Het ministerie van Volksgezondheid heeft bekendgemaakt dat een groot onderzoeksproject dat medicijnverspilling tegengaat, flink wordt uitgebreid. Naast de vier ziekenhuizen die al deelnamen aan deze ROAD studie zullen nu tien extra ziekenhuizen mee gaan doen, waaronder alle umc’s. Zij gaan dure overgebleven medicijnen tegen kanker inzamelen en opnieuw uitgeven.

De uitbreiding van het project geldt voor een periode van anderhalf jaar en is geïncludeerd in de Transformatiedeal dure geneesmiddelen ZN en NFU. Naast de ziekenhuizen is ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Apothekers (NVZA) nauw betrokken.

Geitenpaadje

Het oorspronkelijke project in vier ziekenhuizen liep van 2021 tot begin 2023 onder leiding van onderzoeker duurzame farmacie Charlotte Bekker van het Radboudumc, in samenwerking met de Sint Maartenskliniek en Universiteit Utrecht. Daaruit bleek dat heruitgifte van dure medicijnen haalbaar en veilig is, en dat Nederland hier jaarlijks miljoenen euro’s mee kan besparen. Daarnaast is het ook duurzamer om ongebruikte medicijnen opnieuw uit te geven.

Heruitgifte van medicijnen mag alleen in het kader van een wetenschappelijk studie. Buiten studieverband vormen de Europese regels een groot struikelblok. De Europese wet genaamd Falsified Medicines Directive, die vervalsing van medicatie moet tegengaan, verbiedt heruitgifte van geneesmiddelen. Eventuele aanpassing van deze wet kost jaren. Uitbreiding van het onderzoeksproject vormt daarom een geitenpaadje waarmee Nederland, ondanks de Europese regels, alsnog medicijnverspilling kan tegengaan en meer bewijs kan aanleveren voor de lobby op EU-niveau.

Door: Nationale Zorggids