Hoe ontstaat acute leukemie bij baby’s? Radboudumc doet onderzoek

Dankzij een subsidie van KiKa kan het Radboudumc onderzoek doen naar acute myeloïde leukemie bij baby’s. Wetenschappers willen achterhalen hoe deze vorm van kanker ontstaat en gaan zo’n zesduizend bestaande medicijnen testen om te kijken of er eentje tussen zit die de leukemiecellen uitschakelt. Dit meldt het Radboudumc. 

Ongeveer 600 kinderen per jaar krijgen in Nederland kanker. Daarvan overleeft 81 procent de ziekte, maar ervaart wel vaak gevolgen van de behandeling op latere leeftijd. Het Radboudumc gaat onderzoeken wat de rol van het eiwit HMX3 is bij  acute myeloïde leukemie en waarom deze zo belangrijk is voor de kankercellen. Het doel is om nieuwe behandelingen te ontwikkelen die deze cellen kunnen uitschakelen. Hiervoor gaan ze ook zesduizend bestaande medicijnen onderzoeken, in de hoop dat er eentje tussen zit die HMX3 kan aanpakken en doden.

Sleutel tot acute leukemie

“We weten dat het eiwit HMX3 de sleutel is tot acute myeloïde leukemie bij kinderen. We willen door middel van drug repurposing kijken of we middelen vinden die HMX3 kunnen remmen. Ook willen we met dit project meer kennis vergaren van de moleculaire mechanismen die HMX3 gebruikt om leukemie te veroorzaken.” De hoop is dat dit belangrijke doelwitten oplevert die de ontwikkeling van HMX3-remmers in toekomstige studies mogelijk maken.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky