Puur vruchtensap drinken is geen vervanging voor fruit

Hoewel puur vruchtensap minder slecht is voor de gezondheid dan frisdrank, is het geen directe vervanger voor het eten van fruit. Desondanks is het drinken van een glas pure vruchtensap af en toe niet erg. Matige consumptie ervan kan zelfs het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Dit meldt het RIVM.

Promovenda Floor Scheffers onderzocht het drinken van puur vruchtensap als alternatief voor eten van fruit. Conclusie is dat puur vruchtensap geen alternatief is, maar dat af en toe drinken van zo’n sapje zonder toegevoegde suiker geen kwaad kan. Scheffers ontdekte een positief effect ervan op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, maar vond geen verband met astma of diabetes type 2. Vanwege het beperkte bewijs, raadt ze af om puur vruchtensap te drinken als vervanger voor fruit. De  sap heeft een lagere verzadigingswaarde en een hoog suikergehalte. Dranken met toegevoegd suiker worden over het algemeen afgeraden om te drinken, dat hoeft bij vruchtensap zonder toegevoegde suikers niet.

Verschillende richtlijnen per land

De Nederlandse richtlijn van de Gezondheidsraad adviseert om zo min mogelijk puur vruchtensap te drinken. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk staat in die richtlijnen dat puur vruchtensap het eten van fruit deels kan vervangen. Dit advies gaat in Nederland waarschijnlijk niet gelden als het aan de conclusies van Scheffers rapport ligt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky