Maatschappij jaarlijks miljarden kwijt aan gynaecologische aandoeningen

De maatschappij is jaarlijks miljarden euro’s kwijt aan serieuze ‘vrouwenkwaaltjes’ zoals bekkenbodemproblemen, incontinentie en hevige menstruatiepijn. Vrouwen lopen hier vaak jarenlang mee rond en artsen dichten het toe aan het vrouw-zijn. Maar dit zijn serieuze aandoeningen die een serieuze oplossing nodig hebben, bepleit gynaecoloog Judith Huirne van het Amsterdam UMC. Dit meldt NU.nl. 

Zijn het levensbedreigende aandoeningen? Nee, maar wel aandoeningen die de kwaliteit van leven van een vrouw flink kunnen aantasten. Vrouwen kunnen hun school- of werktaken hier niet goed door uitvoeren, wat invloed heeft op hun kansen in de maatschappij. De man-vrouwverschillen worden door deze vaak onopgeloste ‘vrouwenkwaaltjes’ alleen maar groter, zegt de gynaecoloog.

Flinke maatschappelijke kosten

Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie, waar Huirne voorzitter is van de Koepel Wetenschap, blijkt dat gynaecologische aandoeningen het leven van vrouwen flink beïnvloedt en dat ze maatschappelijke kosten met zich meebrengen. Veel vrouwen werken in de zorg of het onderwijs en kunnen door hun gynaecologische aandoeningen flinke beperkingen in hun werk ervaren. “Als zij hun werk niet kunnen doen, draagt dat bij aan de huidige capaciteitsproblemen.”

Symptoombestrijding

Doordat er nog steeds niet wordt gesproken over vrouwspecifieke aandoeningen, weten zorgverleners hier maar weinig over. Daardoor zetten zij vaak in op symptoombestrijding, terwijl de onderliggende aandoening aangepakt moet worden. Daarom pleit de NVOG voor een nationaal plan voor gezondheidszorg voor vrouwen. Dit plan moet meer betrouwbare cijfers over de kosten geven, inzicht geven in de frequentie van de verschillende aandoeningen en kennis erover vergroten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky