Nieuw medicijn tegen opvliegers bij vrouwen in overgang is 'gamechanger'

Volgens Britse onderzoekers is het nieuwe hormoonvrije medicijn Veoza tegen opvliegers in de overgang een gamechanger. Meestal krijgen vrouwen hiervoor medicatie mét hormonen voorgeschreven. Veoza kan een uitkomst zijn voor iedereen in de overgang, maar vooral voor vrouwen met of na borstkanker. Zij mogen namelijk geen hormonen slikken. Tot wel 70 procent van de vrouwen heeft tijdens de overgang last van opvliegers. Dit meldt NOS. 

Vooral vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad kunnen baat hebben bij het middel. “Hun gun je het het meest omdat zij echt geen hormonen mogen slikken. Alleen is voor die groep nog niet getest wat de effecten bij hen kunnen zijn. Maar in theorie zou het gewoon moeten kunnen”, zegt gynaecoloog Dorenda van Dijken van het OLVG. Ook oudere vrouwen die geen hormonen meer mogen, maar wel nog altijd kampen met warmteklachten, kunnen van Veoza gebruikmaken. Soms zitten vrouwen al heel lang aan de hormoontherapie en dat is ook onwenselijk. Voor hen kan het nieuwe medicijn dus ook uitkomst bieden.

Positieve neveneffecten

Het middel dat is goedgekeurd voor de Nederlandse markt verschijnt hier in het voorjaar van 2024. Veoza werkt tegen opvliegers, maar kan daardoor ook een positief effect hebben op vermoeidheid, geheugenproblemen en stemmingswisselingen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky