Gratis hyperbare zuurstoftherapie voor Sneeker zorgmedewerkers met long covid

Drie ziekenhuizen in Nederland bieden longcovidpatiënten hyperbare zuurstoftherapie, waaronder het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Medewerkers van het ziekenhuis met langdurige coronaklachten kunnen hier zelfs gratis gebruik van maken. Omdat de therapie niet door zorgverzekeraars wordt vergoed, betaalt het Antonius de 8.500 euro per medewerker zelf. Dit meldt Omrop Fryslân. 

Patiënten zitten veertig keer 2 uur lang in de tank waar de hyperbare zuurstoftherapie plaatsvindt. De druk wordt ingesteld alsof ze op 14 meter diepte onder water zitten. Patiënten krijgen tegelijkertijd een zuurstofmasker met 100 procent zuurstof. De druk van de tank zorgt ervoor dat het bloed 12,5 keer meer zuurstof naar de organen transporteert. Twee derde van de 41 patiënten met long covid die in het Antonius Ziekenhuis zijn behandeld, is inmiddels weer deels of geheel aan het werk. Bij 10 procent helpt de hyperbare zuurstoftherapie helemaal niet. “Dus het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn.”

Betere concentratie

Verpleegkundige Mariëlle Offenberg heeft de helft van haar behandelingen er alweer op zitten en merkt wél effect. Haar concentratievermogen is verbeterd en ze heeft minder fysieke klachten. Desondanks merkt ze ook dat veel klachten nog prominent aanwezig zijn. Autorijden doet ze bijvoorbeeld nauwelijks, omdat ze na een kwartier naar eigen zeggen een gevaar op de weg is. Ze hoopt ooit weer aan het werk te kunnen als verpleegkundige, maar houdt tegelijkertijd in haar achterhoofd dat dit wellicht nooit meer  gaat gebeuren.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky