Zorgpersoneel met post-covid krijgt hogere coronavergoeding

Een groep zorgmedewerkers met langdurig post-covid heeft in 2023 eenmalig een bedrag van 15.000 euro per persoon uitgekeerd gekregen. Maar op aandringen van de Tweede Kamer en de maatschappij is deze regel sinds dit jaar uitgebreid: zorgpersoneel met long covid krijgt een eenmalige uitkering van 24.010 euro per persoon. Ook verlengt het kabinet de afbakening van de periode in de regeling. Medewerkers die tussen 1 juli 2020 en 31 december 2020 door corona ziek zijn gemeld op het werk, komen hier nu ook in aanmerking. Dit meldt Rijksoverheid. 

In het begin van de zomer wordt de regeling ‘Zorgmedewerkers met langdurige post-covidklachten’ nog eens opengesteld. Medewerkers met long covid die in het najaar van 2023 nog geen aanvraag hadden gedaan, kunnen dat dan alsnog doen. Ook medewerkers die eerder niet in aanmerking kwamen voor de regeling, kunnen hun aanvraag dan indienen. Eerder konden enkel zorgmedewerkers in de eerste coronagolf (maart tot en met juni 2020) een aanvraag doen voor een coronavergoeding.

Voorwaarden regeling

Zorgpersoneel dat eerder 15.000 euro vergoeding ontvang, heeft recht op de verhoging van het bedrag. Hiervoor hoeven zijn niet opnieuw een aanvraag te doen. Voor de overige nieuwe aanvragers gelden nog altijd dezelfde voorwaarden: zij hebben van 1 maart tot en met 31 december 2020 tijdens hun werk veelvuldig en intensief zorg verleend aan coronapatiënten of waren daar nauw bij betrokken, zij hebben zichzelf in deze periode ziekgemeld en zitten nu langer dan 2 jaar (gedeeltelijk) thuis vanwege langdurige coronaklachten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky