Waarschijnlijke oorzaken gevonden voor opvallend aantal longontstekingen

Sinds augustus 2023 komen opvallend veel mensen met een longontsteking bij de huisarts. Vooral veel jonge kinderen en jongeren tussen de 5 en 25 jaar hadden een longontsteking. Sinds december heeft het RIVM tientallen keel- en neusmonsters onderzocht. Waarschijnlijk zijn meerdere virussen en bacteriën verantwoordelijk voor de stijging en ligt het dus niet aan één soort virus of bacterie. Inmiddels lijkt de piek voorbij. Dit meldt het RIVM.

Aan het begin van ‘uitbraak’ hadden opvallend veel kinderen tussen de 0 en 4 jaar ineens een longontsteking. Daar kwamen later ook oudere kinderen, jongeren en jongvolwassenen bij. Het RIVM wilde onderzoeken wat de oorzaak was en kon hiervoor 132 monsters opgestuurd door huisartsen gebruiken. In de monsters van 0- tot 4-jarigen kwam het RS-virus vooral vaak voor. Het RS-virus staat erom bekend longontstekingen te veroorzaken. Ook bij 65-plussers werd deze bacterie vaak gevonden.

Bacterie mycoplasma pneumonia

Bij oudere kinderen en jongvolwassenen kwam het RIVM vaak de bacterie Mycoplasma pneumonia tegen in de monsters. Volgens onderzoekers past dit bij de signalen van laboratoria die deze bacterie ook tijdens de longontstekingsperiode regelmatig tegenkwamen. Ook in China en Europese landen werd deze bacterie als een veroorzaker van de stijging van het aantal longontstekingen genoemd.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky