Campagne ‘Weet wat je slikt’ over invloed van kruidenmiddelen op medicijnen

Kruidenmiddelen zoals valeriaan, CBD-olie, groene thee of geelwortel, kunnen risicovol zijn voor mensen die ook medicijnen gebruiken. Geneesmiddelen gaan namelijk niet altijd even goed samen met kruidenmiddelen. Daarom starten het  College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de campagne ‘Weet wat je slikt’. Dit meldt het CBG. 

Veel mensen gebruiken kruidenmiddelen naast hun medicijnen. Het idee erachter is dat als het misschien niet helpt, het in ieder geval ook geen kwaad kan. Maar dat klopt dus niet. Door het gebruik van kruidenmiddelen kunnen er risico’s ontstaan bij het medicijngebruik. Kruidenmiddelen hebben op zichzelf al mogelijke bijwerkingen, laat staan in combinatie met een geneesmiddel. Gebruikers van beide stellen hun huisarts hier niet van op de hoogte. De huisarts kan hen dus ook niet informeren over de mogelijke veranderende werking van medicijnen bij het gebruik van kruidenmiddelen. Soms werkt een medicijn er minder goed door of wordt de werking juist sterker, óf komen er dus meer bijwerkingen om de hoek kijken.

Wisselwerking

Het CBG en de NVWA besteden in de campagne aandacht aan elf veelgebruikte kruidenmiddelen, waaronder groene thee, cannabis, kurkuma, knoflook en valeriaan. Deze kruiden hebben een bewezen wisselwerking op medicijnen als maagzuurremmers, hart- en vaatmedicijn en anticonceptiemiddelen. De campagne ‘Weet wat je slikt’ loopt nog tot en met 31 maart. In drogisterijen hangen er informatiekaartjes aan schappen met kruidenmiddelen. En in wachtkamers van zorgverleners zijn posters en flyers te vinden en bij aanwezigheid van een scherm wordt een korte video getoond.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: CBG