Legionella maakt nog altijd veel slachtoffers

In 2023 hadden negenhonderd mensen een dusdanig ernstige longontsteking door legionella, dat ze in het ziekenhuis belandden. Tientallen patiënten kwamen erdoor te overlijden. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Het aantal mensen dat door legionella in het ziekenhuis terechtkwam, is in tien jaar tijd verdrievoudigd. Volgens het RIVM is het nog gissen waarom, maar wel is duidelijk dat mensen vaak besmet zijn geraakt via afvalwaterzuivering. Ook bubbelbaden en natte koeltorens zijn geregeld de boosdoeners. Het merendeel van de mensen lijkt dus ziek te worden doordat de bacterie zich in hun omgeving bevindt.

Veel opnames in de zomer

Ook zijn er meer zieken als er na een lange warme periode weer flink wat water uit de lucht komt. In de zomermaanden van 2023 belandden flink wat mensen in het ziekenhuis met een fikse longontsteking door legionella. Uiteindelijk komt tussen de 5 en 10 procent van de patiënten in het ziekenhuis te overlijden. Vorig jaar zijn dat er dus enkele tientallen geweest, gebaseerd op de negenhonderd opnames.

Vergelijkbaar met postcovid 

Volgens Stichting Veteranen ziet dat een legionellabesmetting vergelijkbare symptomen heeft als het postcovidsyndroom. Mensen kunnen langdurig kampen met hevige vermoeidheid en concentratieproblemen. “Dit ziektebeeld lijkt op corona, maar bijna niemand wordt  getest”, zegt vicevoorzitter Diana Snijder. Zij pleit er dan ook voor dat huisartsen vaker op de veteranenziekte gaan testen.

Legionella voorkomen

De stichting waarschuwt voor de gevaren van water. Verneveling in de zomer is bijvoorbeeld gevaarlijk en ook een zak tuinaarde zou niet lange tijd in de zon moeten liggen. Mensen met een bubbelbad moeten deze geregeld schoonmaken. De kans dat je daardoor ziek wordt is gelukkig klein, maar alle kleine beetjes helpen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky