Griepepidemie na 9 weken voorbij

De griepepidemie in Nederland is na negen weken voorbij. Er gaan nog wel allerlei luchtwegvirussen rond, maar het aantal mensen met griepachtige klachten bij de huisarts blijft afnemen. Dit meldt Nivel. 

Tussen 11 en 17 maart gingen 30 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten naar de huisarts. De week ervoor waren dit nog 44 op de 100.000 mensen. Er is pas sprake van een griepepidemie als twee weken achter elkaar 56 op de 100.000 mensen naar de huisarts gaan met griepverschijnselen. Huisartsen nemen bij deze mensen veelal een keel- en neusmonster af om te kijken welke virussen zij dragen. In 31 procent van de monsters werd afgelopen week het griepvirus aangetroffen. Ook in andere bronnen neemt het griepvirus zichtbaar af.

Luchtwegvirussen

Volgens Nivel betekent dit niet dat het griepvirus helemaal weg is. Er zijn nog genoeg mensen die kampen met klachten. Maar ook zijn er nog andere virussen die zorgen voor hoesten, niezen en bijvoorbeeld benauwdheid, zoals het rhinovirus, humaan metapneumovirus en de seizoenscoronavirussen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky