Stress, vermoeidheid, depressies en onhandelbare kinderen door windturbines

Windturbines zijn een grote bron van mentale overlast in het Groningse Meeden. Volgens huisarts Cornelis Pet heeft een derde van de bevolking van het dorp er last van en vaak zijn inwoners zelfs ten einde raad. Ze kampen door slapeloosheid met stress, boosheid en vermoeidheid. Er zijn ruzies binnen gezinnen, mensen hebben depressies en zelfs suïcidale neigingen. Ouders vertellen de huisarts over onhandelbare kinderen en leerachterstanden. Pet zegt zich machteloos te voelen, vooral nu er onlangs een Nivel-rapport is verschenen waarin staat dat er geen harde verbanden zijn tussen windturbines en gezondheidsschade bij omwonenden. Dit meldt NU.nl.

Sinds 2020 zijn de eerste windturbines in Meeden in gebruik genomen. In totaal staan er 35. Sindsdien verzamelde stichting Tegenwind N33 bijna achthonderd klachten, waarvan vele klagers bij dorpshuisarts Pet terechtkomen. Hij voelt zich als arts machteloos en als mens woest.

Zelfmedicatie

Huisarts Sylvia van Manen uit Den Bosch ziet dezelfde klachten in haar praktijk. Zij ziet ongeveer een derde van de bewoners kampen met ernstige hinder. Als soort zelfmedicatie gebruiken inwoners hun huis op een andere manier. Zo komen sommigen niet meer in hun woonkamer, maar blijven ze bijvoorbeeld in de keuken. “Om het geluid en de slagschaduw te kunnen negeren.” Zij ook verbaasd over de Nivel-conclusies dat huisartsen tussen 2012 en 2021 niet vaker acute of chronische gezondheidsklachten vaststelden bij mensen die in de buurt van windturbines woonden mensen die dat niet deden.

Huisarts Anneke Bodde is bezorgd over hoe de overheid te werk gaat. “Het enige doel lijkt plaatsing van windparken. Terwijl is bewezen dat voortdurend geluid een verhoogd risico geeft op hart- en vaatziekten. Toch pikt men alleen de gunstige studies eruit.”

Geen enkele voorspellende waarde

Daarbij komt dat het Nivel 10 jaar terugkijkt. Windmolens waren toen echter kleiner en verder bij bewoonde wereld vandaan geplaatst. Volgens huisarts Paul Kemps uit Flevoland heeft de studie geen enkele voorspellende waarde en ook geen waarde voor de huidige situatie. Ook hij ziet patiënten die er gek van worden en de luiken voor hun ramen omlaag laten, om maar niet gestoord te worden door de windmolens.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky