Parkeren bij Diakonessenhuis kost bezoekers 5 euro per uur

Het Diakonessenhuis in Utrecht vraagt nogal wat parkeerkosten voor bezoekers of patiënten. Mensen die er een uur parkeren betalen daar 5 euro voor en moet je er een dagbehandeling ondergaan, dan betaal je tot wel 35 euro parkeerkosten. De hoge parkeerkosten van Utrechtse ziekenhuizen krijgen nogal wat kritiek van onder meer de lokale PvdA en GroenLinks. Zij pleiten voor lagere kosten, want mensen moeten nu ook nog eens betalen voor ziek zijn. Dit meldt RTV Utrecht. 

Hoewel het Diakonessenhuis in Utrecht de kroon spant, kunnen andere ziekenhuizen in de regio er ook wat van. Zo kost parkeren in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort 2,27 euro per uur. Maar gelukkig is het maximale bedrag er geen 35 euro, maar ‘slechts’ 9 euro. Voor een heel weekend in het ziekenhuis betaalt iemand 18 euro parkeerkosten. Het UMC Utrecht vraagt 1,80 euro per uur en bij alle drie de St. Antonius-locaties kost parkeren 2,65 euro op uurbasis. Bezoekers en patiënten zijn het minste kwijt in het Diakonessenhuis in Zeist: daar betaalt men voor een uur parkeren niet meer dan 0,80 cent, tenminste als je er tussen 05.00 uur en 19.00 uur staat.

Parkeerkosten kunnen niet omlaag

Volgens het Diakonessenhuis kunnen de kosten niet omlaag. Het tarief dat het ziekenhuis vraagt, is bepaald op basis van de prijzen in straten in de buurt. Als het hospitaal dit niet deed, dan zouden niet-patiënten er parkeren en ontstaat er een gebrek aan parkeerplaatsen voor mensen die het ziekenhuis wél als bestemming hebben.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky