Pilot halfjaarlijkse huisbezoeken bij eerste psychose van start

UMCG en Lentis gaan samen halfjaarlijkse huisbezoeken doen aan mensen met een psychose. Mensen die voor het eerst een psychose krijgen durven namelijk nergens meer naartoe en verliezen sociale contacten. Daarom is hulp dichtbij dan noodzakelijk. Dit meldt RTV Noord. 

Ongeveer 40 tot 50 Groningse jongeren per jaar krijgen een eerste psychose. Zij denken vaak geen psychiatrische hulp nodig te hebben, omdat het probleem niet bij hen ligt maar bij de wereld om hen heen. En vanwege hun vele klachten en angsten, durven ze ook niet naar een psychiater toe. Als geld een probleem is, dan kunnen ze ook niet naar Lentis of het UMCG komen voor een behandeling.

Delfzijl en Winschoten

Het UMCG doet al langer huisbezoeken, maar vooral in de stad Groningen. Om ervoor te zorgen dat iedereen dezelfde goede psychosezorg krijgt in de provincie, richt het UMCG zich samen met Lentis op Delfzijl en Winschoten. Daar zullen teams bestaande uit een psychiater, arts-assistent of verpleegkundig specialist, sociaal psychiatrische verpleegkundig en ambulant verpleegkundige de zorg opstarten voor mensen met een eerste psychose. Gemiddeld vijf jaar na de eerste psychose ligt de begeleiding bij het UMCG, daarna neemt Lentis het stokje over.

Beide zorginstellingen onderzoeken de komende tijd samen hoe ze de samenwerking ervaren. Bevalt het aan beide kanten, dan breidt de samenwerking mogelijk uit naar Delfzijl en Winschoten, en mogelijk in de toekomst ook Stadskanaal.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky