Normal_5288

UTRECHT (Novum) - Een versoepeling van het medisch beroepsgeheim is niet nodig en onwenselijk. Patiënten durven zo minder te zeggen en het aantal zorgmijders zal zorgwekkend stijgen. Dat zegt artsenfederatie KNMG in een reactie op het rapport van de IGZ naar aanleiding van de schietpartij in Alphen aan den Rijn.

In het rapport schrijft de IGZ dat de regels voor beroepsgeheim moeten worden versoepeld en dat artsen sneller moeten ingrijpen wanneer gevaar dreigt. Dat zou echter een veel groter risico vormen voor de samenleving, vindt KNMG. "De bestaande richtlijnen zijn duidelijk en een arts is geen politieagent."

Een dergelijke versoepeling creëert alleen schijnveiligheid. "Als mensen niet meer op geheimhouding door hun arts kunnen rekenen, zal een deel de zorg gaan mijden of bepaalde zaken niet meer vrijuit met de arts durven bespreken", zegt de federatie.

Het vermelden van mogelijke risico's in het patiëntendossier ziet de KNMG ook niet zitten. "Het medisch dossier heeft tot doel de kwaliteit en continuïteit van zorg te waarborgen, en is niet bedoeld als vehikel voor maatschappelijke risicotaxaties."

Een arts mag nu het beroepsgeheim doorbreken bij ernstig gevaar voor de patiënt en derden. De KNMG vindt dat artsen de ruimte moeten krijgen om per patiënt een afweging te maken.