Normal_6894

ZEIST (ANP) - De Stichting Zonnehuizen in Zeist is dinsdag per direct overgenomen door zorgondernemer Loek Winter en zorginstelling LSG-Rentray. Bij de overname gaat een derde van de 1500 fte's van de stichting Zonnehuizen verdwijnen. Dat betekent ontslag voor zo'n 700 medewerkers.

Dat aantal kan volgens de curator misschien nog minder worden. Vakbond Abvakabo FNV noemt het 'een wrange situatie voor alle medewerkers, die geen schuld hebben aan deze puinhoop en in moeilijke tijden zorg blijven bieden aan cliënten'. De vakbond stelt harde eisen bij de overname zoals een garantie op voortzetting van zorg en werk, een goed sociaal plan en inspraak en zeggenschap bij de inrichting van de nieuwe organisatie.

Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zegt niet gerust te zijn op de overname en heeft de zorginstelling op antroposofische grondslag onder verscherpt toezicht gesteld. Met name uitte de inspectie zorgen over de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van de patiënten.

De nieuwe eigenaren zeggen blij te zijn met het verscherpte toezicht. "De inspectie geeft ons hiermee rugdekking", zegt Loek Winter. "Ze hebben dezelfde zorg als wij, dat alles goed en veilig verloopt." Frank Candel, bestuursvoorzitter van LSG-Rentray: "Vreemde ogen helpen je scherp te houden."