Normal_9284

UTRECHT - Psychiaters hebben nu al last van de inmiddels doorgevoerde kabinetsplannen om vanaf begin dit jaar 600 miljoen euro te bezuinigen op de gezondheidszorg, zo meldt het tijdschrift Medisch Contact.

Werden in het laatste kwartaal van vorig jaar nog 251 vacatures in deze beroepsgroep aangeboden, in het eerste kwartaal van dit jaar daalde dat aantal naar 167.

Vergeleken met de daling (gemiddeld 10 procent) voor alle artsenberoepen is de daling van 33 procent voor de psychiaters opvallend veel sterker.

Machteld Alsbach van GGZ Nederland vindt deze daling niet verrassend omdat veel instellingen die bezuinigingen meestal als eerste snijden in het zorgpersoneel omdat dat de grootste kostenpost is.

Joris Meegdes van het Capaciteitsorgaan, dat de overheid adviseert over de instroomaantallen bij medische en tandheelkundige vervolgopleidingen, ziet dat de afgelopen jaren sprake was van tekorten aan psychiaters en dat er nu een ommekeer gaande is, waarbij steeds meer zorgen zijn of er binnenkort niet teveel studenten en artsen in opleiding worden opgeleid.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz